Gynaecologische klachten en behandelingen waarvoor u onder andere bij ons terecht kunt:

Afwijkend uitstrijkje
Als u een afwijkend uitstrijkje heeft gehad, bijvoorbeeld bij bevolkingsonderzoek, dan kunt u bij ons terecht voor aanvullend onderzoek naar de oorzaak. Aanvullend onderzoek kan bestaan uit colposcopie. Hierbij wordt met een microscoop naar de baarmoedermond gekeken en een klein beetje weefsel weggehaald (biopt), wat vervolgens door de patholoog wordt onderzocht op afwijkingen. Afhankelijk van de uitslag van dit biopt, zal worden besproken of en welke behandeling geadviseerd wordt.

Standaard gynaecologische check
Vrouwen kunnen altijd terecht bij ons, ook als er geen duidelijke klachten zijn, maar wel de behoefte bestaat om uit te sluiten dat er iets aan de hand is met de baarmoeder, eierstokken en vagina. We maken dan een uitstrijkje en echo en kunnen eventueel ook bloed afnemen voor meer aanvullend onderzoek.

Menstruatieproblemen
Menstruatieproblemen kunnen onder andere bestaan uit een het wegblijven van de menstruatie of een onregelmatige menstruatie, spotting (doorbraakbloedingen) en hevige/pijnlijke menstruaties. Oorzaken van menstruatiestoornissen kunnen onschuldig zijn of wijzen op een onderliggende aandoening. In beide gevallen nemen we de tijd om met u alle behandelopties te bespreken, die kunnen variëren van medicatie tot operatie.

Advies over anticonceptie
Met een anticonceptiemiddel voorkomt u dat er een zwangerschap ontstaat. Er zijn diverse vormen van anticonceptie. De keus voor een anticonceptiemiddel hangt onder andere af van de werking, het gebruik, de betrouwbaarheid, de bijwerkingen en eventuele onderliggende aandoeningen. Wij adviseren u graag over de juiste vorm voor anticonceptie en bespreken de voor- en nadelen van elke vorm van anticonceptie. Bekende vormen van anticonceptie zijn: orale anticonceptie (‘de pil’), vaginale ring, prikpil en de spiraal. Mocht u kiezen voor een spiraaltje, dan kunt u deze ook bij ons laten plaatsen (zie ‘Spiraal plaatsen’).

Spiraal plaatsen
Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Als u heeft gekozen voor een spiraaltje als anticonceptie, moet deze door een arts worden ingebracht in de baarmoeder. Vooraf aan het plaatsen van de spiraal wordt eerst een echo gemaakt om de ligging en grootte van de baarmoeder te beoordelen en eventuele aandoeningen in beeld te brengen, waarbij een spiraal niet mag worden geplaatst. Ook is het belangrijk om te weten of u geen infecties (geslachtsziekten) hebt. Op indicatie kan een kweek worden afgenomen om dit uit te sluiten. Het plaatsen zelf duurt meestal een paar minuten en kan wat gevoelig zijn. Het kan hierbij helpen om voorafgaand aan het bezoek wat pijnstilling in te nemen (paracetamol en ibuprofen). Na het plaatsen wordt nogmaals met de echo gekeken of de spiraal goed zit. Afhankelijk van u keus voor een koper of hormoon spiraal zal er een controleafspraak worden ingepland. Mocht u niet zeker weten welk type spiraal u wilt, kunnen we u hierover adviseren (zie ook ‘Advies bij anticonceptie’).

Zwangerschapswens (oriënterend fertiliteitsonderzoek)
Mochten u en uw partner al enige tijd een kinderwens hebben, maar is er nog geen zwangerschap opgetreden, dan kunnen we onderzoek doen naar de oorzaak hiervan. In veel gevallen kan de onderliggende oorzaak direct worden behandeld, waarna de kans op een spontane zwangerschap aanzienlijk vergroot wordt. Soms blijkt echter dat aanvullende behandelingen nodig zijn, zoals In Vitro Fertilisatie (IVF). In dat geval verwijzen we u door naar een gespecialiseerd centrum.

Overgangsklachten
Tijdens de overgang kunt u last krijgen van allerlei vervelende klachten. Mochten deze niet vanzelf overgaan en lang aanhouden dan kan dat een reden zijn om een behandeling te overwegen. We doen eerst aanvullend onderzoek om een eventueel ander onderliggend probleem uit te sluiten en bespreken daarna met u de behandelmogelijkheden.

Second opinion
Het kan zijn dat u, om welke reden dan ook, graag een second opinion, een mening van een andere specialist, wilt over uw diagnose of behandeling. Ook hiervoor kunt u terecht bij ons. Wij nemen met u uw medische geschiedenis grondig door, zetten eventueel aanvullend onderzoek in en zullen op basis van alle informatie een advies uitbrengen.